REKLAMA
KantorBay - internetowy kantor wymiany walut


Ekologia w Danii – rolnictwo i produkty spożywcze

Ekologia-w-Danii-rolnictwo-i-produkty-spozywcze

Duńscy konsumenci – ekologia w Danii

Rolnictwo ekologiczne polega na naturalnym planowaniu produkcji roślinnej i zwierzęcej z wyeliminowaniem środków syntetycznych. System ten zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, nie zatruwa środowiska, a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości, zdrowe artykuły spożywcze.

Stosowanie tych zasad jest praktykowane na całym świecie. Szacuje się, iż w świecie jest około 1.2 miliona producentów ekologicznej żywności. Co roku produkcja ta rośnie o 15 %. (Nadia El-Hage Scialabba i wsp., 2009)

Duńscy konsumenci są jedną z najliczniejszych grup w Europie kupujących produkty rolnictwa ekologicznego (Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries). Bezrobocie w Danii jest stosunkowo niskie, społeczeństwo jest zasobne, a stopa życiowa jest na bardzo wysokim poziomie (około 67 000$ PKB na mieszkańca).

Duńczycy są bardzo zainteresowani ekologiczną żywnością jako częścią zdrowego stylu życia.  Sposobem ekologicznej uprawy roślin i hodowli zwierząt farmerzy w Danii są zainteresowani już od 25 lat. (H.Soholm, 2008). W roku 2008 z 2 667 895 hektarów uprawianej ziemi, areał przeznaczony pod ten rodzaj produkcji stanowił już 7%, przy czym rok wcześniej tylko 5% (Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries).

Pomimo własnej dużej produkcji istnieje duża potrzeba importu żywności ekologicznej z innych krajów. W latach 80- tych duńskie supermarkety zaczęły przywiązywać coraz większą wagę produktów ekologicznych. Przez okres wielu lat powstały sklepy zajmujące się sprzedażą tylko tego rodzaju produktów, także restauracje i inne cateringowe firmy interesowały się kupnem tych produktów na szerszą skalę.

Obecnie działy  żywności ekologicznej znajdują się w większości sklepów wszystkich sieci handlu detalicznego Danii.Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa w Danii przeznaczyło prawie milion Euro w przeciągu 3 lat na utworzenie doradztwa dla małych i średnich farm produkujących żywność ekologiczną.

Od roku 2006 do 2008 Dania zwiększyła produkcję żywności ekologicznej w tonach o około 80%. Import i eksport

Duński import żywności ekologicznej w ostatnich latach rośnie bardzo dynamicznie. W roku 2003 jego wartość wyniosła 303 301 DKK natomiast w roku 2007 wyniosła już 822 194 DKK, co daje prawie 200% wzrost.

Wiodącą pozycję wśród partnerów gospodarczych Danii w imporcie produktów ekologicznych zajmuje Holandia oraz Niemcy. Co roku import ten rośnie systematycznie. Szczególnie dużą dynamikę wzrostu wykazuje import z Wielkiej Brytanii. Na podkreślenie zasługuje też rosnący import produktów ekologicznych z Polski. W 2007 roku wyniósł on 12,1 mln co stanowiło wzrost o 80% w stosunku do roku 2005.

Dania eksportuje swoje produkty ekologiczne głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Norwegii. Polska również należy do jednych z odbiorców duńskiej ekologicznej żywności, jednak są to nieznacznie ilości.

W całości produkcji ekologicznych artykułów spożywczych w Danii prawie 40% stanowią produkty mleczarskie, a 30% stanowią produkty zbożowe.

Zainteresowanie warzywami głównie marchwią, ziemniakami i cebulą wzrasta corocznie. Coraz częściej widać także zainteresowanie owocami, jak również większą potrzebę importu, gdyż liczba konsumentów wzrasta corocznie.

Głównymi warzywami importowanymi są: szparagi (Włochy, Hiszpania), brokuły (Włochy, Hiszpania), buraki czerwone (Niderlandy), kalafiory (Włochy), pieczarki (Włochy), ogórki (Hiszpania), marchew (Izrael). Głównymi owocami importowanymi są: jabłka (Włochy, Argentyna, Stany Zjednoczone), brzoskwinie (Hiszpania, Włochy) i  tropikalne owoce jak banany, kiwi, melony.

Znak żywności ekologicznej

W Danii istnieją dwa znaki informujące o żywności pochodzącej z uprawy ekologicznej. Jeden jest nadawany przez Unię Europejską, natomiast drugi znak, duński istnieje od roku 1990.

Polski producent żywności ekologicznej, aby uzyskać  znak ,,Ø’’ musi podpisać umowę z duńską  firmą, która przejmie towary i podda je procesowi certyfikacji. Działanie te nie należą do kosztownych, a polski producent jest całkowicie zwolniony z opłat. Musi on natomiast udokumentować certyfikatem europejskim, iż produkty które będą podlegać sprzedaży faktycznie są ekologiczne. Proces nadania certyfikatu duńskiego trwa mniej niż jeden miesiąc, zazwyczaj 2-3 tygodnie.

Firmy zajmujące się produkcją żywności ekologicznej Na rynku duńskim istnieje ponad 100 firm zajmujących się produkcją żywności ekologicznej.

Największe z nich to:

-Arla Foods: Mleko i produkty mleczarskie
-Friland: Produkty mięsne (wołowina i wieprzowina)
-Hanegal: Produkty mięsne (kiełbasy)
-Markhaven: Pomidory
-Mølle Skovly: Wyroby czekoladowe
-Natur Fresk: Napoje
-Naturmælk: Produkty mleczne-Sønderjydsk Kål: Warzywa
-Thise: Sery, masło i mleko

Ceny produktów ekologicznych

Przykładowe ceny ekologicznych produktów spożywczych w handlu detalicznym w Danii:

-mąka (1 kg) 14.50 DKK
-olej (500ml) 25.00 DKK
-mleko (1l)  6.95 DKK
-jaja (6 sztuk) 16.95 DKK
-makaron (500g) 10.95 DKK

Powyższe produkty są droższe od normalnych o średnio 30 % . Procent ten jest średnią, ponieważ część ekologicznych towarów w Danii kosztuje nawet około 80% drożej, jak również istnieją takie produkty, które nie różnią się ceną od tych wytwarzanych metodą konwencjonalną.

Programy badawcze w produkcji żywności i rolnictwie ekologicznym

Duńczycy starają się jak najlepiej wprowadzać nowe metody ekologicznych upraw, które zwiększają plenność. W tych poczynaniach niezbędne jest wsparcie instytucji badających nowe metody produkcji.

W Danii realizowane były dwa główne projekty badawcze DARCOF I – do roku 2000 i DARCOF II który został zainicjowany w roku 2000 i trwał do 2005, obejmując 20 instytucji Od roku 2005 do roku 2010 realizowany jest projekt DARCOF III, który także zrzesza taką samą ilość instytucji.

Wynikiem tych badań jest zwiększająca się produkcja roślinna i zwierzęca w Danii.

Program DARCOF III składa się z 15 dużych projektów o następujących tematach:

* Żywienie, zdrowie i bezpieczeństwo żywności
* Przetwarzanie, jakość i spożycie produktów ekologicznych
* Opracowanie skutecznej pierwotnej produkcji ekologicznej
* Integralność ekologiczna
* Inne znaczenie systemów produkcyjnych na rzecz zrównoważonego rozwoju
* Bioenergia jako uzupełnienie do produkcji żywności ekologicznej
* Dystrybucja i handel żywnością ekologiczną
* Rolnictwo ekologiczne w perspektywie globalnej

Źródło: materiały pochodzą ze strony Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Kopenhadze (copenhagen.trade.gov.pl)

Fot: sxc.hu

Polecamy artykuł:

Projekty finansowane z LIFE+ / spotkanie w Warszawie
„Ochrona – wykorzystanie – równowaga” / bieg na orientacje
– Znak żywności ekologicznej
– Danish Ministry of Food, Agriculture and Fisheries

Leave a comment