REKLAMA
KantorBay - internetowy kantor wymiany walut


Soja GMO odpowiada za choroby świń

Soja-GMO-odpowiada-za-choroby-swin

Soja GMO odpowiada za choroby świń

 

Duński Farmer zwalcza chorobę u świń przez przywrócenie karmienia paszą wolną od GMO swoich zwierząt, co jest jeszcze wyraźniejszym dowodem na toksyczność roślin GM odpornych na glifosat Dr Eva Sirinathsinghji (źródło)

Duński farmer zyskał ogromne uznanie społeczne po opublikowanie jego prostej metody na pozbycie się choroby jego świń poprzez usunięcie genetycznie zmodyfikowanych (GMO), składników z diety zwierząt.

SKUTKI KARMIENIA PASZĄ GMO

Opublikowane w czasopiśmie rolniczym Landbrug Effektivt, w dniu 13 kwietnia 2012 [1] – rolnik Ib Borup Perderson opisuje, jak jego świnie cierpiały, wśród objawów wymienia:

przewlekłą biegunkę,
wady wrodzone,
problemy reprodukcyjne,
spadek apetytu,
wzdęcia,
wrzody żołądka,
osłabienie i mniejsza waga prosiąt,
zmniejszenie wielkości miotu.

To nie był tylko problem dla samych zwierząt, ale również kwestia rentowności gospodarstwa, z mniejszą ilością zdrowych zwierząt, z dodatkowymi kosztami leków i dodatkowymi kosztami pracy.

Po badaniu zagrożeń zdrowotnych żywności GMO i herbicydów towarzyszących, Pederson postanowił zatrzymać karmienie swoich 450 sztuk loch soją GMO, zastępując ją mączką rybną i soją nie-GMO.
DIETA BEZ GMO

Zaczął dostrzegać u świń korzyści zdrowotne po dwóch dniach diety wolnej od GMO.

Obserwacje rolnika zostały już opublikowane w angielskiej dokumentacji sporządzonej przez naukowca John’a Brian’a GM-free Cymru (Walia), przy współpracy Pedersona, opublikowane w Internecie przez GM Watch [2].

To odkrycie przyczynia się do ciągłego wzbogacania strumienia nowych dowodów znajdujących się w recenzjach naukowych, w raportach rolników i sprawozdaniach świadczących o niszczycielskich skutkach zdrowotnych herbicydów opartych o glifosat i związanych z nimi upraw zmodyfikowanych genetycznie roślin tolerujących glifosat.

Wady wrodzone z ekspozycją na glifosat wykryto w 1980 roku u zwierząt laboratoryjnych podczas badań przeprowadzanych przez Monsanto

(patrz: [3] EU Regulators and Monsanto Exposed for Hiding Glyphosate Toxicity, SiS 51, [4] Lab Study Establishes Glyphosate Link to Birth Defects, SiS 48, 5 Glyphosate Kills Rat Testes Cells, SiS 54)

GMO – WZROST CHORÓB

Mieszkańcy stref o dużym zużyciu agrochemii w Argentynie obserwują:

zaskakujący wzrost wad wrodzonych dzieci,
wzrost zachorowań na raka oraz innych chorób u dorosłych

(patrz [6] Argentina’s Roundup Human Tragedy, SiS 48, [7] Pesticide Illnesses and GM Soybeans , SiS 53).

Argentyńscy rolnicy uprawiający tytoń niedawno złożyli pozew przeciwko Monsanto z uwagi na wady wrodzone ich dzieci w następstwie oświadczenia korporacji, że chemikalia są bezpieczne w użyciu. [8]

Badania żywieniowe na zwierzętach wykazały, że pasza z soi GMO powoduje:

bezpłodność, zahamowanie rozwoju i śmierci u szczurów (patrz [9] GM Soya Fed Rats: Stunted, Dead, or Sterile , SiS 33).

Nie jest to pierwszy raz, gdy choroba zwierząt, w tym problemy reprodukcyjne, łączą się z uprawą soi odpornej na glifosat i pochodzącej z niej paszy.

Emerytowany profesor Don Huber z Perdue University, naukowiec z USDA (Amerykański Departament Rolnictwa) studiował zdrowie roślin przez ponad 20 lat i ostrzegł, że obniżona zawartość minerałów z roślin odpornych na glifosat prowadzi do niedoborów żywieniowych u zwierząt gospodarskich co powoduje problemy z płodnością.

(patrz [10] USDA Scientist Reveals All , SiS 53).

Zmniejszona zawartość minerałów w uprawach wynika z właściwości glifosatu, który wiąże minerały nie tylko z gleby ale i roślin.

Skutki niedoboru składników pokarmowych są niezależne od bezpośredniej toksyczności glifosatu, który powoduje hormonalne zakłócenie, wady wrodzone i nowotwory wśród innych chorób. Identyfikacja nowego patogenu w uprawach ltraktowanych glifosatem, może być również czynnikiem chorób narządów rozrodczych zwierząt gospodarskich, jak i poronień płodów.

(patrz [11] Emergency! Pathogen New to Science Found in Roundup Ready GM Crops? , SiS 50) .

A W POLSCE ?

„Polska importuje 1,8-2,0 mln ton poekstrakcyjnej śruty sojowej rocznie. Jest to surowiec genetycznie modyfikowany”

Źródło: materiały pochodzą ze strony ekogazeta.com.pl

Fot: ekogazeta.com.pl

Leave a comment