Polska kuchnia podbiła serca Duńczyków
Szef kuchni Grzegorz Łapanowski we współpracy ze studentami kopenhaskiego Hospitality College zaprezentował duńskiej publiczności nowoczesną polską kuchnię i potrawy przygotowane z najlepszych polskich produktów.
W ramach projektu „Polska od kuchni” goszczącego w dniach 25 – 26 kwietnia w największej duńskiej szkole gastronomii i hotelarstwa Hospitality College w Kopenhadze, jeden z najlepszych polskich szefów kuchni, Grzegorz Łapanowski inspirował zaproszonych gości tradycyjnymi polskimi smakami podanymi w zaskakującej oprawie.
W pierwszym dniu prezentacji – cooking show – Mistrz Łapanowski przyrządził przed zgromadzoną licznie publicznością potrawy z tradycyjnych polskich składników. W rolach głównych wystąpiła gęsina, karp i pierogi z mięsem. Zgromadzeni goście mogli również spróbować specjałów regionalnych z województwa lubelskiego.
Zwieńczeniem wydarzenia stała się uroczysta kolacja wydana 26 kwietnia przez Ambasadora RP w Kopenhadze z okazji Święta Konstytucji 3 Maja, podczas której ponad dwustu gości delektowało się polskim chłodnikiem, sandaczem w sosie grzybowym, polędwiczkami wieprzowymi z jabłkiem i karmelizowaną cebulą oraz szarlotką z żubrówką i pralinami. Wszystkie dania przygotowano ze składników sprowadzonych z Lubelszczyzny. Uczestnicy kolacji mogli także spróbować polskiego cydru i nalewek.
Projekt zrealizowany został we współpracy z Hospitality College w Kopenhadze, Instytutem Adama Mickiewicza i Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.
Źródło: Ambasada RP w Kopnehadze (kopenhaga.msz.gov.pl)
Fot: S. Wurzel i Ambasada RP (kopenhaga.msz.gov.pl)