22.4 C
Kopenhaga
czwartek, 28 września, 2023

Nowoczesna polska kuchnia zaprezentowana duńskiej publiczności

Nowoczesna-polska-kuchnia

Polska kuchnia podbiła serca Duńczyków

Szef kuchni Grzegorz Łapanowski we współpracy ze studentami kopenhaskiego Hospitality College zaprezentował duńskiej publiczności nowoczesną polską kuchnię i potrawy przygotowane z najlepszych polskich produktów.

W ramach projektu „Polska od kuchni” goszczącego w dniach 25 – 26 kwietnia w największej duńskiej szkole gastronomii i hotelarstwa Hospitality College w Kopenhadze, jeden z najlepszych polskich szefów kuchni, Grzegorz Łapanowski inspirował zaproszonych gości tradycyjnymi polskimi smakami podanymi w zaskakującej oprawie.

W pierwszym dniu prezentacji – cooking show – Mistrz Łapanowski przyrządził przed zgromadzoną licznie publicznością potrawy z tradycyjnych polskich składników. W rolach głównych wystąpiła gęsina, karp i pierogi z mięsem. Zgromadzeni goście mogli również spróbować specjałów regionalnych z województwa lubelskiego.

Zwieńczeniem wydarzenia stała się uroczysta kolacja wydana 26 kwietnia przez Ambasadora RP w Kopenhadze z okazji Święta Konstytucji 3 Maja, podczas której ponad dwustu gości delektowało się polskim chłodnikiem, sandaczem w sosie grzybowym, polędwiczkami wieprzowymi z jabłkiem i karmelizowaną cebulą oraz szarlotką z żubrówką i pralinami. Wszystkie dania przygotowano ze składników sprowadzonych z Lubelszczyzny. Uczestnicy kolacji mogli także spróbować polskiego cydru i nalewek.

Projekt zrealizowany został we współpracy z Hospitality College w Kopenhadze, Instytutem Adama Mickiewicza i Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.

 

Źródło: Ambasada RP w Kopnehadze (kopenhaga.msz.gov.pl)
Fot: S. Wurzel i Ambasada RP (kopenhaga.msz.gov.pl)

Podobne widomości

Nasze społeczności

16,985FaniLubię
2,458ObserwującyObserwuj
61,453SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze wiadomości